Upoznavanje sa glasovnim i govornim mogućnostima

Tematske celine

Disanje

 • Uvežbavanje kost-abdominalnog disanja koje omogućava udisanje na logičnim mestima, koje je kontrolisano, širokog kapaciteta.
 • Izbegavanje neprijatnog ozvučenog disanja koje remeti prenošenje ključnih poruka.
 • Disanje kao sredstvo borbe protiv treme.

Artikulacija

 • Gimnastika govornog aparata – vežbe.
 • Pravilan izgovor svih glasova; razgovetnost.
 • Precizan izgovor čak i najkomplikovanijih rečeničnih konstrukcija.

Akcenti

 • Izgovor reči u skladu sa standardom srpkog jezika.
 • Eliminacija lokalnog dijalekta.

Logika govora

 • Razložnost.
 • Raščlanjenost govorne celine na misaono zasebne deonice.
 • Isticanje važnih reči, nosilaca smisla – logički akcenti.

Dinamika

 • Prilagođavanje brzine govora sadržaju koji se iznosi.
 • Modulacija
 • Nijansiranje u intonaciji – specifičnosti komunikacije u kojoj se koristi samo glas (telefon, radio i sl).

Ritam govora

 • Uvežbavanje stalne smene različitih govornih nijansi.
 • Izbegavanje monotonosti.
 • Pauza kao izuzetno moćno retoričko sredstvo.

Dikcijske figure

 • Gradacija, kontrast i druge dikcijske figure u službi uverljivog i ubedljivog izlaganja.

Elementi nerverbalne komunikacije

 • Govor tela usklađen sa onim što se izgovara.
 • Stav tela, gestikulacija, mimika.

Upotreba reči – verbalna komunikacija

 • Izbegavanje poštapalica, tuđica, skraćenica.
 • Analiza vrste reči koje polaznik najčešće koristi (negacije, neodređene reči, birokratski pojmovi, itd).
 • Pravogovor – gramatičke greške.

Cilj: Upoznavanje sa glasovnim i govornim mogućnostima. Kontrolisano, jasno, koncizno, razložno, razgovetno, upečatljivo, raznovrsno, sugestivno, harizmatično govorenje.

Kako izgleda proces rada

1. Održavamo uvodni sastanak, kako bismo utvrdili vaše potrebe

2. Nakon toga sledi ponuda

3. Pre početka rada, dobijate upitnik koji nam pomaže da vas bolje upoznamo

4. Radimo analizu vaših trenutnih sposobnosti

5. Održavamo kurs i praktične vežbe

6. Generalna proba

7. Vaš govor – jer sve što naučite, treba da primenite

 

Trajanje: 6-8 susreta po 60 minuta 

Naš predlog je da se časovi održavaju jednom sedmičnom, kako biste na pravi način usvojili sva znanja i veštine. Između časova dobijaju se konkretni i personalizovani zadaci i dodatni audio-video edukativni materijali.

Definisanje takozvane „govorne lične karte“. Za svakog polaznika izrađuje se transkript govornog diskursa koji beleži govorne karakteristike: najfrekventnije reči, broj reči u minutu, dinamiku različitog naglašavanja, ritam misaonih celina, itd. Eliminacija loših govornih navika.

 

Cena kursa od 360

Prijavite se na kurs

  Napredni nivo

  Nakon završenog kursa dikcije, svaki polaznik ima mogućnost da nastavi svoje usavršavanje. Napredni nivo podrazumeva rad 1 na 1. Fokus je na unapređivanju govorne interpretacije u skladu sa specifičnim potrebama – spikeri, podkasti, naratori, predavači, glas i govor u prodaji i dr.

  Govori tako da svako želi da te čuje

  Šta naši polaznici kažu o nama

  Kurs je odgovorio na moje potrebe. Pomogao mi je da osvestim slabe tačke svoje verbalne i neverbalne komunikacije i da ih postepeno prevladam. Motivisao me je da nastavim da radim na negovanju svoje dikcije i veština javnog nastupa. Izuzetno sam zadovoljna i zahvalna Marku.

  MainPoint

  Jelena Jovanović

  Prevodilac

  Marko i Slobodan imaju veoma specifican, dinamičan i personalizovani pristup obuci, koji može da se primeni i na ljudima sa već izgrađenim iskustvom u prezentovanju. Upoznavanje tehnika verbalnog izražavanja i artikulacije, sa praktičnim savetima kako njih primeniti i usavršavati, jedan je od upečatljivijih utisaka sa treninga, jer mi je otvorilo novu perspektivu na javni nastup i prezentovanje, a nešto je što je uglavnom zanemareno u drugim obukama na sličnu temu. Uz drugi deo koji se bazira na neverbalnoj komunikaciji i konkretnim predlozima kako da svako od učesnika unapredi svoj stil, obuka zaokružuje temu javnog nastupa, a rezultati su primenjivi i u poslovnom i u privatnom okruženju.

  MainPoint

  Lazar Deretić

  Solution architect

  Pre svega, izuzetna je privilegija i čast imati za mentora i predavača takvog profesionalca kao što je Marko. Način, entuzijazam i profesionalizam sa kojim pristupa su “out of this planet”. Usavršavanje i časovi sa njim – kao da sam imao priliku da mi teniske veštine usavršavaju Novak Đoković i Rodžer Federer!

  MainPoint

  Goran Đokić

  Key Account/Distributor Manager

  Zahvaljujući vašem kursu, naučila sam ispravno da akcentujem pojedine reči, oslobodila sam se treme prilikom javnog nastupa i uvežbala pravilno da dišem dok govorim. Slobodan je odličan predavač i preporučila bih svima koji imaju bilo kakvog dodira sa javnim nastupom da se prijave.

  MainPoint

  Mirjana Đorđević

  Novinarka

  Kada sam saznala da će od mog iskaza na sudu zavisti da li ću dobiti spor od kog mi život zavisi, bila sam rešena da se pripremim za taj nastup najbolje što mogu. Na preporuku mog sina, koji je pohađao kurs dikcije u Institutu Main Point, rešila sam da potražim stručnu pomoć. Na časovima sam dobila više nego korisne savete kako da ono što želim da kažem predstavim na sugestivan način, jasno i odlučno. Samo ću reći – u pozitivnom rešenju koje sam dobila stoji naznačeno da je presudan bio moj iskaz koji je okarakterisan kao razložan, logičan i upečatljiv. Sada svima pričam da u blizini Arene na Novom Beogradu postoji mesto na kome ćete naučiti da na najefikasniji način kažete ono do čega vam je stalo.

  MainPoint

  Dragica Aleksić

  Preduzetnica

  Verujem da je ovo jedinstvena prilika za mlade profesionalce koji teze usavrsavsnju ne samo na profesionalnom vec i na privatnom planu.

  Malo je reci da sam prezadovoljna pristupom i organizacijom radionica od strane Slobodana, Marka i Pavla. Ono sto cenim je ozbiljnost i radu i posvecenost svakom polazniku. Zelim puno uspeha u daljem radu, a moju iskrenu preporuku za radionice cete uvek imati.

  MainPoint

  Varvara Aleksić

  Master pravnik evropskih integracija

  Moji prvi dani u Institutu Main Point bili su tužan prizor. Velika motivacija i želja da radim posao koji volim ali blokada još veća. Bežala sam od kamere i na samoj obuci, a pomisao na ulazak u TV studio je bio nemoguća misija. Uspela sam korak po korak samo zahvaljujući velikoj upornosti i podršci Slobodana Roksandića. Hvala mu što je verovao u mene. Trema je i dalje prisutna, više na nivou unutrašnjeg osećaja. Zaista je moguće desenzibilisati se. Danas uspevam da budem na visini zadatka čak i kad je emisija uživo. Iako je trema bila moj najveći problem, naučila sam i druge korisne veštine: dišem pravilnije, kontrolišem poštapalice, napredujem u govoru tela i što je najvažnije – kažem ono što hoću na adekvatan i upečatljiv način. Hvala divnim ljudima iz Instituta Main Point što mi nisu dozvolili da odustanem i što su mi omogućili ovu pobedu u životu.

  MainPoint

  Slavica Lazić Vuksanović

  Nurdor
  7 / 1

  Dobro došli u školu za dikciju, javni nastup i prezentovanje!